Har fått inspiration, tips och modifierat recept från AndraMosboken & Finalyan. Tack!
Såklart använder jag inget salt eller socker i puréerna! Alltså inget salt i kokvattnet heller! Andra kryddor går utmärkt att använda!
All puré inklusive frukten har jag fryst in direkt i antingen istärningar (som sedan bankats ut och lagts i en påse), i små portionsburkar eller glasburkar från köpt barnmat.
Betygsättning av Malte där 5 är toppen och 0 är botten.
❤❤❤❤❤
Det vi började med:
Morots-, majs-, ärt- samt potatis- & palsternackspuré.
❤Morotspuré:
Skala morötterna, koka mjuka i vatten, mixa och späd med kokvatten eller bröstmjölk till lagom konsistens.
Betyg: 5/5
❤Majspuré:
Använd fryst majs (utan salt). Koka mjuka i vatten, mixa och späd med kokvatten eller bröstmjölk till lagom konsistens. Majsen valde jag även pressa genom en sil en extra gång för att få bort skalet till de första smakportionerna.
Betyg: 5/5
❤Ärtpuré:
Koka ärtorna mjuka i vatten, mixa och späd med kokvatten eller bröstmjölk till lagom konsistens.
Betyg: 0-3/5 (Blir bättre betyg för var gång det smakas).
❤Potatis- & palsternackspuré:
Skala potatis och palsternacka, pressa potatisen (mixar man blir den seg som klister) och späd med kokvatten eller bröstmjölk till lagom konsistens.
Betyg: 0-3/5 (Även här blir det något bättre var gång det smakas.)
❤❤❤❤❤
Allt i fruktväg är väldigt populärt!
Katrinplommonpuré, aprikospuré, päron- & bananpuré. Banan som skrapas direkt från bananen är också gott! Det finns såklart tusen olika frukter man kan göra puréer av, men dessa har jag gjort än så länge.
❤Katrinplommonpuré:
Äts varje dag för att hålla magen i trim :). Det går åt mängder!
En burk eller påse torkade katrinplommon/sviskon. Lägg plommonen i blöt i minst 4 timmar (gärna över natten). Mixa sedan och späd med vatten till lagom konsistens.
Betyg: 5/5
❤Aprikospuré:
Gör som katrinplommonpurén. Använd torkade aprikoser.
Betyg: 4/5
❤Päron- & bananpuré:
4 päron, en banan.
Skala och koka päronen mjuka i vatten. Mixa med banan till lagom konsistens.
Betyg: 5/5
❤❤❤❤❤
Här kommer den "riktiga" babymaten:
Koka allt tillsammans. Jag rårev morötter, lök och potatis innan jag kokade dem. Ungefärlig koktid 10-15 min. Mixade sedan allt med lite rapsolja och kokvatten.
❤Babylax & risoni:
1 dl risoni
1 dl ärtor
1 laxfilé
3 små morötter
Tomatpuré
0,5 gul lök
Dill
1 msk Rapsolja
Vatten
Betyg: 5/5
❤Baby torskgryta:
2 bitar torsk
2-3 potatisar (sötpotatis &/eller vanlig)
3 små morötter
0,5 gul lök
1 dl ärtor
Persilja
Dill
Vitpeppar
Citron
1 msk Rapsolja
Vatten
Betyg: 5/5
❤Baby bolognese:
200g köttfärs
3 små morötter
1 dl pasta
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Persilja
2 skalade tomater
1 msk Rapsolja
Vatten
Betyg: 5/5
❤❤❤❤❤
Hoppas verkligen att Malte gillar rätterna för vi har hela frysen full nu :).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar